Nenes i ciència.
Des del 2016, es celebra el Dia de les Dones i les Nenes a la Ciència.
El dia 11 de febrer de cada any.
Això l’ONU ho emmarca en l’agenda 2030 per fomentar i garantir la igualtat d’oportunitats entre sexes.
Hi ha hagut dones científiques, com la grega Agamede, l’egípcia Merit Ptah o Maria la Jueva –enginyera, creadora del “bany Maria” i precursora de la prequímica– Margaret Cavendish o Maria Winkelmann (autodidacta i rebutjada per l’Academia de Berlin), però eren excepcions.
Fins fa poc, les dones ni tan sols teníem permès estudiar una carrera universitària, tret de casos com Hildegarda von Bingen o Trotula de Salern. Ara en la majoria de països ja podem estudiar, però encara hi ha molts entrebancs per superar, com ara els laborals, o els prejudicis per la cultura masclista o la conciliació amb la criança dels fills.
Perquè et semblarà que hem avançat, però el cert és que, per exemple a Espanya, en carreres tecnològiques, les dones eren un 40% als anys vuitanta, i ara no arriben al 10% d’estudiants.
Per tant, nosaltres ho celebrarem.
Ho ha moltes maneres no només de celebrar-ho, sinó d’actuar. Si tens filles, fomentar el seu interès per algunes activitats –o al menys evitar o revertir l’estigmatització sexista que de vegades fem inconscientment.
A l’InfoK del canal 33 fa uns anysvan emetre aquest video. Qualsevol acció en aquest sentit és molt valuosa per acabar amb la discriminació.
Si vols celebrar-ho a l’Hospitalet, al Barrades fan el 5è sLHam de dones científiques de l’IDIBELL.
Darrere aquest nom enrevessat, s’amaga un acte molt xulo de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), en el que les dones científiques més votades en edicions anteriors hi faran xerrades, i també hi actuarà un grup de l’Escola Municipal de Música.
És gratis, i pots reservar l’entrada aquí.
Recorda, si vols rebre això i altres coses molt xules cada diumenge, pots fer-ho aquí.