Els podcasts.

Ara ja quasi sembla normal, però abans de la pandèmia la majoria de la població no sabia què era un podcast.

Com tantes coses digitals, en els dos anys que portem de COVID, la relació de la societat i la tecnologia ha canviat molt. El cert és que el podcast ja té gairebé vint anys, quan la tecnologia va permetre que l’iPod d’Apple pogués reproduir arxius d’audio al dispositiu.

El terme el va inventar un periodista de The Guardian a l’ajunta les paraules “iPod” i “broadcast” (difusió).

El podcast va fer que de seguida algunes emissores fessin contingut adient al mitjà. Per tant, la major part del contingut era de caire periodístic –i fet per periodistes.

Sobretot de l’àmbit anglosaxó.

Però tot canvia, perquè des del 2019 s’està veient un creixement brutal en les descàrregues de podcasts en espanyol, provinents sobretot de Mèxic, Argentina, Chile i el Perú, gràcies a l’èxit i l’audiència de “Radio Ambulante”.

Però això també ho fa la ràdio, no?

Sí però no. L’audio i els continguts sí, però, al ser un mitjà nou que es reprodueix al mòbil (des del 2012 ja no necessites un iPod), la gramàtica, el ritme, la durada i el format són diferents als de la radio.

És un altre llenguatge.

I el més important de tot, el que ho diferencia i que el fa tan potent: és súper barat de fer. Gratis, vaja, si tens un ordinador o un mòbil.

Això el fa assequible tan per a l’audiència com per a qui el crea.

Naturalment, des de la pandèmia tot això s’ha disparat molt, i qui més qui menys pot fer-ne un. I serà feina de l’oïent buscar-ne que valguin la pena.

Per això t’ho volem posar fàcil i te’n volem recomanar un, que a més a més el fan amics nostres i s’hi aprenen moltes coses:

“Ciència Imprescindible”.

El fa la gent d’Eduscopi, i és un podcast sobre ciència en un llenguatge molt entenedor i amb continguts basats en preguntes de la ciutadania. O sigui que és la gent qui ha triat el que vol que li expliquin.

Perquè les noies d’Eduscopi fa anys que divulguen ciència i saben de què parlen.

En aquest web hi trobaràs el podcast, i t’expliquen qui són, què fan, com i per què.

Ara et toca a tu: quins podcasts t’agraden?

Recomana’n algun!


Recorda, si vols rebre això i altres coses molt xules cada diumenge, pots fer-ho aquí.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.