La IA i l’art.

Per María José Asís i Gabriel Salvadó

Segurament, algunes coses que ara ens sorprenen, d’aquí pocs anys ens seran familiars. Ja va passar amb el mòbil o internet.

La IA (intel·ligència artificial), que molts encara veuen al futur –però que fa temps que tenim al present– avança per racons insospitats.

Parlem de DALL·E.

En Dall-e és la intel·ligència artificial que ha creat l’empresa Open AI que crea dibuixos a partir de descripcions proporcionades pels humans. Encara que siguin inversemblants, alguna cosa en fa d’això. Sembla que l’encerta bastant, però que també s’equivoca.

És una IA que permet les virgueries que veus aquí.

L’altre dia que estava de visita a l’exposició de Magritte al Caixafòrum em preguntava quina descripció li hauria de fer a Dall-e perquè generés aquest quadre tan curiós o uns altres, com La violació o Le blanc-seing. Ho vols provar? A la secció de comentaris, si us plau.

El nom DALL·E, com hauràs esbrinat, és un joc de paraules entre Dalí, el pintor, i Wall-e, el robot amb sentiments de la pel·lícula de Pixar. En DALL·E, de moment, sembla tenir uns criteris mínimament ètics: no pot generar imatges que representin violència ni contingut per adults, ni i tampoc crea imatges amb noms de persones famoses.

La cosa ètica.

Caldrà anar més enllà. Com es pregunten en aquest article del New York Times: com afectarà a la desinformació? Com sabrem què és real del que no?

La IA sens dubte ofereix un univers infinit de possiblitats. En el cas de l’art, però, si el fes un humà seria molt més fàcil, i tindria el que té l’art de debò: emoció, vivència, humor, sentiment.

El dia que la IA pugui fer això (de manera autèntica, no simulacres), ens haurem de preocupar de debò.

Mentrestant, si vols saber com afecta (per bé i per mal) la IA al món de l’art, a ArtNet en parlen sovint.

La idea és crear obres que serveixin com a punt de partida per altres tasques posteriors. Però, què en penses? Tindran ànima? Es notarà? 


Recorda, si vols rebre això i altres coses molt xules cada diumenge, pots fer-ho aquí.

1 comentari a “La IA i l’art”

  1. Doncs vaig a donar-li instruccions a Dall-e sobre el quadre La violació. Has de dibuixar una cara on els ulls, nas i boca estiguin representats per un cos de dona despullat, sent els ulls de la cara els pits, el nas el melic i la boca l’angle que es forma entre el pubis i les engonals del cos despullat. El cabell de la cara ha de ser una melena rossa i ondulada.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.